OnAirTechnician
0
Lvl 1

Commission's Rules

All 68 questions in this topic, free — with answers, explanations, and the official source for each.

  1. Question 1

    Which of the following is part of the Basis and Purpose of the Amateur Radio Service?

    • A.Providing personal radio communications for as many citizens as possible
    • B.Providing communications for international contesting
    • C.Advancing skills in the technical and communication phases of the radio art
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: C. Advancing skills in the technical and communication phases of the radio art

    Per 47 CFR §97.1: Advancing skills in the technical and communication phases of the radio art.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A01 [§97.1]

  2. Question 2

    Which agency regulates and enforces the rules for the Amateur Radio Service in the United States?

    • A.ARRL
    • B.Homeland Security
    • C.The FCC
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: C. The FCC

    Per 47 CFR §97.1: The FCC.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A02 [§97.1]

  3. Question 3

    What do the FCC rules state regarding the use of a phonetic alphabet for station identification in the Amateur Radio Service?

    • A.It is required when transmitting emergency messages
    • B.It is encouraged when using phone emissions
    • C.It is required when in contact with foreign stations
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: B. It is encouraged when using phone emissions

    Per 47 CFR §97.119(b)(2): It is encouraged when using phone emissions.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A03 [§97.119(b)(2)]

  4. Question 4

    How do you receive official notification of your new license and call sign after passing the exam?

    • A.Email from the FCC with a link to download the license grant
    • B.USPS First-Class Mail from the FCC
    • C.Email from the lead volunteer examiner
    • D.USPS First-Class Mail from the lead volunteer examiner
    Show answer & explanation
    Answer: A. Email from the FCC with a link to download the license grant

    Per 47 CFR §97.23: Email from the FCC with a link to download the license grant.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A04 [§97.23]

  5. Question 5

    What proves that the FCC has issued an operator/primary license grant?

    • A.A printed copy of the certificate of successful completion of examination
    • B.An email notification from the NCVEC granting the license
    • C.The license appears in the FCC ULS database
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: C. The license appears in the FCC ULS database

    Per 47 CFR §97.7: The license appears in the FCC ULS database.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A05 [§97.7]

  6. Question 6

    On which of the following HF frequencies can automatically controlled amateur propagation beacons be found?

    • A.Anywhere in the Technician portion of 10 meters
    • B.Anywhere, if they are registered with the FCC
    • C.In a specific portion of each of the HF Technician bands
    • D.On ten meters, between 28.200 MHz and 28.300 MHz
    Show answer & explanation
    Answer: D. On ten meters, between 28.200 MHz and 28.300 MHz

    Per 47 CFR §97.203(d): On ten meters, between 28.200 MHz and 28.300 MHz.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A06 [§97.203(d)]

  7. Question 7

    What is the FCC Part 97 definition of a space station?

    • A.Any satellite orbiting Earth
    • B.A manned satellite orbiting Earth
    • C.An amateur station located more than 50 km above Earth's surface
    • D.An amateur station using amateur radio satellites for relay of signals
    Show answer & explanation
    Answer: C. An amateur station located more than 50 km above Earth's surface

    Per 47 CFR §97.3(a)(41): An amateur station located more than 50 km above Earth's surface.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A07 [§97.3(a)(41)]

  8. Question 8

    Who recommends transmit/receive channels for repeater and auxiliary stations?

    • A.A Frequency Spectrum Manager appointed by the FCC
    • B.A Volunteer Frequency Coordinator recognized by local amateurs
    • C.An FCC Regional Field Office
    • D.The International Telecommunication Union
    Show answer & explanation
    Answer: B. A Volunteer Frequency Coordinator recognized by local amateurs

    Per 47 CFR §97.3(a)(22): A Volunteer Frequency Coordinator recognized by local amateurs.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A08 [§97.3(a)(22)]

  9. Question 9

    Who selects a Frequency Coordinator?

    • A.The FCC Office of Spectrum Management and Coordination Policy
    • B.The local chapter of the Office of National Council of Independent Frequency Coordinators
    • C.Amateur operators in a local or regional area whose stations are eligible to be repeater or auxiliary stations
    • D.The FCC Regional Field Office
    Show answer & explanation
    Answer: C. Amateur operators in a local or regional area whose stations are eligible to be repeater or auxiliary stations

    Per 47 CFR §97.3(a)(22): Amateur operators in a local or regional area whose stations are eligible to be repeater or auxiliary stations.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A09 [§97.3(a)(22)]

  10. Question 10

    Besides an FCC-issued amateur operator license, what is required to be the control operator of a Radio Amateur Civil Emergency Service (RACES) Station?

    • A.A written recommendation by the local ARRL Emergency Coordinator
    • B.Membership in the Amateur Radio Emergency Service (ARES)
    • C.Certification of current enrollment by a civil defense organization
    • D.Nothing
    Show answer & explanation
    Answer: C. Certification of current enrollment by a civil defense organization

    Per 47 CFR §97.407(a): Certification of current enrollment by a civil defense organization.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A10 [§97.407(a)]

  11. Question 11

    Which of the following is prohibited?

    • A.International communications on VHF bands and higher frequencies
    • B.Willful or malicious interference
    • C.Third-party traffic using digital modes
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: B. Willful or malicious interference

    Per 47 CFR §97.101(d): Willful or malicious interference.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1A, Question T1A11 [§97.101(d)]

  12. Question 12

    Which of the following frequency ranges are available for phone operation by Technician licensees?

    • A.28.050 MHz to 28.150 MHz
    • B.28.100 MHz to 28.300 MHz
    • C.28.300 MHz to 28.500 MHz
    • D.28.500 MHz to 28.600 MHz
    Show answer & explanation
    Answer: C. 28.300 MHz to 28.500 MHz

    Per 47 CFR §97.301(e): 28.300 MHz to 28.500 MHz.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B01 [§97.301(e)]

  13. Question 13

    Which of the following U.S. amateur radio operators are allowed to contact the International Space Station (ISS) on VHF bands?

    • A.Only amateurs with a General class or higher license
    • B.Any amateur with a Technician class or higher license
    • C.Only amateurs with a General class or higher license, and NASA approval
    • D.Any amateurs with a Technician class or higher license, and NASA approval
    Show answer & explanation
    Answer: B. Any amateur with a Technician class or higher license

    Per 47 CFR §97.301, 97.207(c): Any amateur with a Technician class or higher license.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B02 [§97.301, 97.207(c)]

  14. Question 14

    Which frequency is in the 6-meter amateur band?

    • A.49.00 MHz
    • B.52.525 MHz
    • C.28.50 MHz
    • D.222.15 MHz
    Show answer & explanation
    Answer: B. 52.525 MHz

    Per 47 CFR §97.301(a): 52.525 MHz.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B03 [§97.301(a)]

  15. Question 15

    Which amateur band includes 146.52 MHz?

    • A.6 meters
    • B.20 meters
    • C.70 centimeters
    • D.2 meters
    Show answer & explanation
    Answer: D. 2 meters

    Per 47 CFR §97.301(a): 2 meters.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B04 [§97.301(a)]

  16. Question 16

    Which of the following bands include frequencies where Technicians are authorized to use digital modes such as FT8?

    • A.10 meters
    • B.6 meters
    • C.2 meters
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: D. All these choices are correct

    Per 47 CFR §97.301, 97.305: All these choices are correct.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B05 [§97.301, 97.305]

  17. Question 17

    On which HF bands does a Technician class operator have phone privileges?

    • A.None
    • B.10-meter band only
    • C.80-meter, 40-meter, 15-meter, and 10-meter bands
    • D.30-meter band only
    Show answer & explanation
    Answer: B. 10-meter band only

    Per 47 CFR §97.301(e), 97.305: 10-meter band only.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B06 [§97.301(e), 97.305]

  18. Question 18

    Which of the following VHF/UHF band segments are limited to CW only?

    • A.50.0 MHz to 50.1 MHz and 144.0 MHz to 144.1 MHz
    • B.219 MHz to 220 MHz and 420.0 MHz to 420.1 MHz
    • C.902.0 MHz to 902.1 MHz
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: A. 50.0 MHz to 50.1 MHz and 144.0 MHz to 144.1 MHz

    Per 47 CFR §97.305(a), (c): 50.0 MHz to 50.1 MHz and 144.0 MHz to 144.1 MHz.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B07 [§97.305(a), (c)]

  19. Question 19

    How are US amateurs restricted in segments of bands where the Amateur Radio Service is secondary?

    • A.U.S. amateurs may find non-amateur stations in those segments, and must avoid interfering with them
    • B.U.S. amateurs must give foreign amateur stations priority in those segments
    • C.International communications are not permitted in those segments
    • D.Digital transmissions are not permitted in those segments
    Show answer & explanation
    Answer: A. U.S. amateurs may find non-amateur stations in those segments, and must avoid interfering with them

    Per 47 CFR §97.303: U.S. amateurs may find non-amateur stations in those segments, and must avoid interfering with them.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B08 [§97.303]

  20. Question 20

    Why should you not set your transmit frequency to be exactly at the edge of an amateur band or sub-band?

    • A.To allow for calibration error in the transmitter frequency display
    • B.So that modulation sidebands do not extend beyond the band edge
    • C.To allow for transmitter frequency drift
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: D. All these choices are correct

    Per 47 CFR §97.101(a), 97.301(a-e): All these choices are correct.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B09 [§97.101(a), 97.301(a-e)]

  21. Question 21

    Where may SSB phone be used in amateur bands above 50 MHz?

    • A.Only in sub-bands allocated to General class or higher licensees
    • B.Only on repeaters
    • C.In at least some segment of all these bands
    • D.On any band if the power is limited to 25 watts
    Show answer & explanation
    Answer: C. In at least some segment of all these bands

    Per 47 CFR §97.305(c): In at least some segment of all these bands.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B10 [§97.305(c)]

  22. Question 22

    What is the maximum peak envelope power output for Technician class operators in their HF band segments?

    • A.200 watts
    • B.100 watts
    • C.50 watts
    • D.10 watts
    Show answer & explanation
    Answer: A. 200 watts

    Per 47 CFR §97.313: 200 watts.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B11 [§97.313]

  23. Question 23

    Except for some specific restrictions, what is the maximum peak envelope power output for Technician class operators using frequencies above 30 MHz?

    • A.50 watts
    • B.100 watts
    • C.500 watts
    • D.1500 watts
    Show answer & explanation
    Answer: D. 1500 watts

    Per 47 CFR §97.313(b): 1500 watts.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1B, Question T1B12 [§97.313(b)]

  24. Question 24

    Which amateur license classes are currently issued by the FCC?

    • A.Novice, Technician, General, Amateur Extra
    • B.Technician, Technician Plus, General, Amateur Extra
    • C.Novice, Technician Plus, General, Advanced
    • D.Technician, General, Amateur Extra
    Show answer & explanation
    Answer: D. Technician, General, Amateur Extra

    Per 47 CFR §97.9(a), 97.17(a): Technician, General, Amateur Extra.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C01 [§97.9(a), 97.17(a)]

  25. Question 25

    Who may select a desired call sign under the vanity call sign rules?

    • A.Only a licensed amateur with a General or Amateur Extra Class license
    • B.Only a licensed amateur with an Amateur Extra Class license
    • C.Only a licensed amateur who has been licensed continuously for more than 10 years
    • D.Any licensed amateur
    Show answer & explanation
    Answer: D. Any licensed amateur

    Per 47 CFR §97.19: Any licensed amateur.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C02 [§97.19]

  26. Question 26

    What types of international communications are FCC-licensed amateur radio stations permitted to make?

    • A.Communications incidental to the purposes of the Amateur Radio Service and remarks of a personal character
    • B.Communications incidental to conducting business or remarks of a personal nature
    • C.Only communications incidental to contest exchanges; all other communications are prohibited
    • D.Any communications that would be permitted by an international broadcast station
    Show answer & explanation
    Answer: A. Communications incidental to the purposes of the Amateur Radio Service and remarks of a personal character

    Per 47 CFR §97.117: Communications incidental to the purposes of the Amateur Radio Service and remarks of a personal character.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C03 [§97.117]

  27. Question 27

    What may happen if the FCC is unable to reach you by email?

    • A.Fine and suspension of operator license
    • B.Revocation of the station license or suspension of the operator license
    • C.Revocation of access to the license record in the FCC system
    • D.Nothing; there is no such requirement
    Show answer & explanation
    Answer: B. Revocation of the station license or suspension of the operator license

    Per 47 CFR §97.23: Revocation of the station license or suspension of the operator license.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C04 [§97.23]

  28. Question 28

    Which of the following is a valid Group D call sign format for Technician class?

    • A.KF1XXX
    • B.KA1X
    • C.W1XX
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: A. KF1XXX

    KF1XXX. (NCVEC T1C)

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C05

  29. Question 29

    Which of the following statements is true about using your amateur radio license when operating aboard a vessel or craft in international waters?

    • A.Amateur operation is prohibited in international waters
    • B.You may only operate during maritime emergencies
    • C.You need special FCC authorization for maritime mobile operation
    • D.You may operate from a US-documented vessel with the master's permission
    Show answer & explanation
    Answer: D. You may operate from a US-documented vessel with the master's permission

    Per 47 CFR §97.5(a)(2), 97.11(a): You may operate from a US-documented vessel with the master's permission.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C06 [§97.5(a)(2), 97.11(a)]

  30. Question 30

    How long before the expiration date may an amateur radio license renewal be requested?

    • A.30 days
    • B.90 days
    • C.6 months
    • D.1 year
    Show answer & explanation
    Answer: B. 90 days

    Per 47 CFR §97.21, 1.949: 90 days.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C07 [§97.21, 1.949]

  31. Question 31

    What is the normal term for an FCC-issued amateur radio license?

    • A.Five years
    • B.Eight years
    • C.Ten years
    • D.Life
    Show answer & explanation
    Answer: C. Ten years

    Per 47 CFR §97.25: Ten years.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C08 [§97.25]

  32. Question 32

    What is the grace period for renewal if an amateur license expires?

    • A.Two years
    • B.Three years
    • C.Five years
    • D.Ten years
    Show answer & explanation
    Answer: A. Two years

    Per 47 CFR §97.21(a)(b): Two years.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C09 [§97.21(a)(b)]

  33. Question 33

    How soon after passing the examination for your first amateur radio license may you transmit on the amateur radio bands?

    • A.Immediately on receiving your Certificate of Successful Completion of Examination (CSCE)
    • B.As soon as your operator/station license grant appears on the ARRL website
    • C.As soon as your operator/station license grant appears in the FCC's license database
    • D.As soon as you receive your license in the mail from the FCC
    Show answer & explanation
    Answer: C. As soon as your operator/station license grant appears in the FCC's license database

    Per 47 CFR §97.5a: As soon as your operator/station license grant appears in the FCC's license database.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C10 [§97.5a]

  34. Question 34

    If your license has expired and is still within the allowable grace period, may you continue to transmit on the amateur radio bands?

    • A.Yes, for up to two years
    • B.Yes, as soon as you apply for renewal
    • C.Yes, for up to one year
    • D.No, you must wait until the license has been renewed
    Show answer & explanation
    Answer: D. No, you must wait until the license has been renewed

    Per 47 CFR §97.21(b): No, you must wait until the license has been renewed.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1C, Question T1C11 [§97.21(b)]

  35. Question 35

    With which countries are FCC-licensed amateur radio stations prohibited from exchanging communications?

    • A.Any country whose administration has notified the International Telecommunication Union (ITU) that it objects to such communications
    • B.Any country whose administration has notified the American Radio Relay League (ARRL) that it objects to such communications
    • C.Any country banned from such communications by the International Amateur Radio Union (IARU)
    • D.Any country banned from making such communications by the American Radio Relay League (ARRL)
    Show answer & explanation
    Answer: A. Any country whose administration has notified the International Telecommunication Union (ITU) that it objects to such communications

    Per 47 CFR §97.111(a)(1): Any country whose administration has notified the International Telecommunication Union (ITU) that it objects to such communications.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D01 [§97.111(a)(1)]

  36. Question 36

    Under which of the following circumstances are one-way transmissions by an amateur station prohibited?

    • A.Announcements of upcoming ham radio operating events
    • B.Broadcasting
    • C.International Morse Code Practice
    • D.Telecommand or transmissions of telemetry
    Show answer & explanation
    Answer: B. Broadcasting

    Per 47 CFR §97.113(b), 97.111(b): Broadcasting.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D02 [§97.113(b), 97.111(b)]

  37. Question 37

    When is it permissible to transmit messages encoded to obscure their meaning?

    • A.Only when using a remote station during a contest
    • B.Only when transmitting certain approved digital codes
    • C.Only when transmitting control commands to space stations or model craft
    • D.Never
    Show answer & explanation
    Answer: C. Only when transmitting control commands to space stations or model craft

    Per 47 CFR §97.211(b), 97.215(b), 97.113(a)(4): Only when transmitting control commands to space stations or model craft.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D03 [§97.211(b), 97.215(b), 97.113(a)(4)]

  38. Question 38

    Under what conditions is an amateur station authorized to transmit music using a phone emission?

    • A.When incidental to an authorized retransmission of manned spacecraft communications
    • B.When the music produces no spurious emissions
    • C.When transmissions are limited to less than three minutes per hour
    • D.When the music is transmitted above 1280 MHz
    Show answer & explanation
    Answer: A. When incidental to an authorized retransmission of manned spacecraft communications

    Per 47 CFR §97.113(a)(4), 97.113(c): When incidental to an authorized retransmission of manned spacecraft communications.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D04 [§97.113(a)(4), 97.113(c)]

  39. Question 39

    When may amateur radio operators use their stations to notify other amateurs of the availability of equipment for sale or trade?

    • A.Never
    • B.When the equipment is not the personal property of either the station licensee, or the control operator, or their close relatives
    • C.When no profit is made on the sale
    • D.When selling amateur radio equipment and not on a regular basis
    Show answer & explanation
    Answer: D. When selling amateur radio equipment and not on a regular basis

    Per 47 CFR §97.113(a)(3)(ii): When selling amateur radio equipment and not on a regular basis.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D05 [§97.113(a)(3)(ii)]

  40. Question 40

    What, if any, are the restrictions concerning transmission of language that may be considered indecent or obscene?

    • A.The FCC maintains a list of words that are not permitted to be used on amateur frequencies
    • B.Any such language is prohibited
    • C.The International Telecommunications Union (ITU) maintains a list of words that are not permitted to be used on amateur frequencies
    • D.There is no such prohibition
    Show answer & explanation
    Answer: B. Any such language is prohibited

    Per 47 CFR §97.113(a)(4): Any such language is prohibited.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D06 [§97.113(a)(4)]

  41. Question 41

    Which of the following is an example of an auxiliary station?

    • A.A station sending one-way transmissions between a remote repeater receiver and the main repeater transmitter
    • B.A backup radio for emergency use in case the main station radio fails
    • C.A station used in the Military Auxiliary Radio System for linking government and amateur stations in a digital network
    • D.A second station utilized in multi-operator contest stations
    Show answer & explanation
    Answer: A. A station sending one-way transmissions between a remote repeater receiver and the main repeater transmitter

    Per 47 CFR §97.113(d), 97.201(e): A station sending one-way transmissions between a remote repeater receiver and the main repeater transmitter.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D07 [§97.113(d), 97.201(e)]

  42. Question 42

    In which of the following circumstances may the control operator of an amateur station receive compensation for operating that station?

    • A.When the communication is related to the sale of amateur equipment by the control operator's employer
    • B.When the communication is a part of classroom instruction at an educational institution
    • C.When the communication is made to obtain emergency information for a local broadcast station
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: B. When the communication is a part of classroom instruction at an educational institution

    Per 47 CFR §97.113(a)(3)(iii): When the communication is a part of classroom instruction at an educational institution.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D08 [§97.113(a)(3)(iii)]

  43. Question 43

    When may amateur stations transmit information in support of broadcasting, program production, or news gathering, assuming no other means is available?

    • A.When such communications are directly related to the immediate safety of human life or protection of property
    • B.When broadcasting communications to or from the space shuttle
    • C.Where non-commercial programming is gathered and supplied exclusively to the National Public Radio network
    • D.Never
    Show answer & explanation
    Answer: A. When such communications are directly related to the immediate safety of human life or protection of property

    Per 47 CFR §97.113(5)(b): When such communications are directly related to the immediate safety of human life or protection of property.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D09 [§97.113(5)(b)]

  44. Question 44

    How does the FCC define broadcasting for the Amateur Radio Service?

    • A.Two-way transmissions by amateur stations
    • B.Any transmission made by the licensed station
    • C.Transmission of messages directed only to amateur operators
    • D.Transmissions intended for reception by the general public
    Show answer & explanation
    Answer: D. Transmissions intended for reception by the general public

    Per 47 CFR §97.3(a)(10): Transmissions intended for reception by the general public.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D10 [§97.3(a)(10)]

  45. Question 45

    When may an amateur station transmit without identifying on the air?

    • A.When the transmissions are of a brief nature to make station adjustments
    • B.When the transmissions are unmodulated
    • C.When the transmitted power level is below 0.1 watt
    • D.When transmitting signals to control model craft
    Show answer & explanation
    Answer: D. When transmitting signals to control model craft

    Per 47 CFR §97.215: When transmitting signals to control model craft.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D11 [§97.215]

  46. Question 46

    Which of the following is required when making on-the-air test transmissions?

    • A.Identify the transmitting station
    • B.Conduct tests only between 10 p.m. and 6 a.m. local time
    • C.Notify the FCC of the transmissions
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: A. Identify the transmitting station

    Per 47 CFR §97.119(a): Identify the transmitting station.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1D, Question T1D12 [§97.119(a)]

  47. Question 47

    When may an amateur station transmit without a control operator?

    • A.When using automatic control, such as in the case of a repeater
    • B.When the station licensee is away and another licensed amateur is using the station
    • C.When the transmitting station is an auxiliary station
    • D.Never
    Show answer & explanation
    Answer: D. Never

    Per 47 CFR §97.7(a): Never.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E01 [§97.7(a)]

  48. Question 48

    Who may be the control operator of a station communicating through an amateur satellite or space station?

    • A.Only an Amateur Extra Class operator
    • B.A General class or higher licensee with a satellite operator certification
    • C.Only an Amateur Extra Class operator who is also an AMSAT member
    • D.Any amateur allowed to transmit on the satellite uplink frequency
    Show answer & explanation
    Answer: D. Any amateur allowed to transmit on the satellite uplink frequency

    Per 47 CFR §97.301, 97.207(c): Any amateur allowed to transmit on the satellite uplink frequency.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E02 [§97.301, 97.207(c)]

  49. Question 49

    Who must designate the station control operator?

    • A.The station licensee
    • B.The FCC
    • C.The frequency coordinator
    • D.Any licensed operator
    Show answer & explanation
    Answer: A. The station licensee

    Per 47 CFR §97.103(b): The station licensee.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E03 [§97.103(b)]

  50. Question 50

    What determines the transmitting frequency privileges of an amateur station?

    • A.The frequency authorized by the frequency coordinator
    • B.The frequencies printed on the license grant
    • C.The highest class of operator license held by anyone on the premises
    • D.The class of operator license held by the control operator
    Show answer & explanation
    Answer: D. The class of operator license held by the control operator

    Per 47 CFR §97.103(b): The class of operator license held by the control operator.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E04 [§97.103(b)]

  51. Question 51

    What is an amateur station's control point?

    • A.The location of the station's transmitting antenna
    • B.The location of the station's transmitting apparatus
    • C.The location at which the control operator function is performed
    • D.The mailing address of the station licensee
    Show answer & explanation
    Answer: C. The location at which the control operator function is performed

    Per 47 CFR §97.3(a)(14): The location at which the control operator function is performed.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E05 [§97.3(a)(14)]

  52. Question 52

    When, other than during an emergency, may a Technician class licensee be the control operator of a station operating in an Amateur Extra Class band segment?

    • A.At no time
    • B.When designated as the control operator by an Amateur Extra Class licensee
    • C.As part of a multi-operator contest team
    • D.When using a club station whose trustee holds an Amateur Extra Class license
    Show answer & explanation
    Answer: A. At no time

    Per 47 CFR §97.301: At no time.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E06 [§97.301]

  53. Question 53

    When the control operator is not the station licensee, who is responsible for the proper operation of the station?

    • A.All licensed amateurs who are present at the operation
    • B.Only the station licensee
    • C.Only the control operator
    • D.The control operator and the station licensee
    Show answer & explanation
    Answer: D. The control operator and the station licensee

    Per 47 CFR §97.103(a): The control operator and the station licensee.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E07 [§97.103(a)]

  54. Question 54

    Which of the following is an example of automatic control?

    • A.Repeater operation
    • B.Controlling a station over the internet
    • C.Using a computer or other device to send CW automatically
    • D.Using a computer or other device to identify automatically
    Show answer & explanation
    Answer: A. Repeater operation

    Per 47 CFR §97.3(a)(6), 97.205(d): Repeater operation.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E08 [§97.3(a)(6), 97.205(d)]

  55. Question 55

    Which amateur stations may be remotely controlled?

    • A.Only repeater stations
    • B.Only automatically controlled stations
    • C.Only digital stations
    • D.Any station
    Show answer & explanation
    Answer: D. Any station

    Per 47 CFR §97.109(c): Any station.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E09 [§97.109(c)]

  56. Question 56

    Which of the following is an example of remote control as defined in Part 97?

    • A.A software defined radio (SDR)
    • B.Operating the station over the internet
    • C.Controlling a model aircraft, boat, or car by amateur radio
    • D.Earth-Moon-Earth (EME) communication
    Show answer & explanation
    Answer: B. Operating the station over the internet

    Per 47 CFR §97.3(a)(39): Operating the station over the internet.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E10 [§97.3(a)(39)]

  57. Question 57

    What is a control operator as defined in Part 97?

    • A.The person speaking or otherwise communicating messages over an amateur station
    • B.The person who is the licensee of an amateur station
    • C.An amateur operator identified in the FCC database as responsible for transmissions and FCC rules compliance at a station license location
    • D.An amateur operator designated by the licensee of a station to be responsible for transmissions and FCC rules compliance at that station
    Show answer & explanation
    Answer: D. An amateur operator designated by the licensee of a station to be responsible for transmissions and FCC rules compliance at that station

    Per 47 CFR §97.3(a)(13): An amateur operator designated by the licensee of a station to be responsible for transmissions and FCC rules compliance at that station.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1E, Question T1E11 [§97.3(a)(13)]

  58. Question 58

    When must the station licensee make the station and the station records available for inspection?

    • A.At any time ten days after notification by the FCC of such an inspection
    • B.At any time upon request by an FCC representative
    • C.At any time after a written notification by the FCC of such inspection
    • D.Only when presented with a valid warrant by an FCC official or government agent
    Show answer & explanation
    Answer: B. At any time upon request by an FCC representative

    Per 47 CFR §97.103(c): At any time upon request by an FCC representative.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F01 [§97.103(c)]

  59. Question 59

    How often must you identify with your FCC-assigned call sign when using tactical call signs such as "Race Headquarters"?

    • A.Never, the tactical call is sufficient
    • B.Once every hour
    • C.At least every 10 minutes during and at the end of a communication
    • D.At the end of every transmission
    Show answer & explanation
    Answer: C. At least every 10 minutes during and at the end of a communication

    Per 47 CFR §97.119(a): At least every 10 minutes during and at the end of a communication.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F02 [§97.119(a)]

  60. Question 60

    When are you required to transmit your assigned call sign?

    • A.At the beginning of each contact, and every 10 minutes thereafter
    • B.At least once during each transmission
    • C.At least every 15 minutes during and at the end of a communication
    • D.At least every 10 minutes during and at the end of a communication
    Show answer & explanation
    Answer: D. At least every 10 minutes during and at the end of a communication

    Per 47 CFR §97.119(a): At least every 10 minutes during and at the end of a communication.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F03 [§97.119(a)]

  61. Question 61

    What language must you use for identification when using a phone emission?

    • A.Any language recognized by the United Nations
    • B.Any language recognized by the ITU
    • C.English
    • D.English, French, or Spanish
    Show answer & explanation
    Answer: C. English

    Per 47 CFR §97.119(b)(2): English.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F04 [§97.119(b)(2)]

  62. Question 62

    What method of call sign identification is required for a station transmitting phone signals?

    • A.Send the call sign followed by the indicator RPT
    • B.Send the call sign using a CW or phone emission
    • C.Send the call sign followed by the indicator R
    • D.Send the call sign using only a phone emission
    Show answer & explanation
    Answer: B. Send the call sign using a CW or phone emission

    Per 47 CFR §97.119(b)(2): Send the call sign using a CW or phone emission.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F05 [§97.119(b)(2)]

  63. Question 63

    Which of the following self-assigned indicators are acceptable when using a phone transmission?

    • A.KL7CC stroke W3
    • B.KL7CC slant W3
    • C.KL7CC slash W3
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: D. All these choices are correct

    Per 47 CFR §97.119(c): All these choices are correct.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F06 [§97.119(c)]

  64. Question 64

    Which of the following restrictions apply when a non-licensed person speaks to a foreign amateur radio station via a station under the control of an FCC-licensed amateur radio operator?

    • A.The person must be a U.S. citizen
    • B.The foreign station must be in a country with which the U.S. has a third-party agreement
    • C.The licensed control operator must do the station identification
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: B. The foreign station must be in a country with which the U.S. has a third-party agreement

    Per 47 CFR §97.115(a)(2): The foreign station must be in a country with which the U.S. has a third-party agreement.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F07 [§97.115(a)(2)]

  65. Question 65

    What is the definition of third-party communications?

    • A.A message from a control operator to another amateur station control operator on behalf of another person
    • B.Amateur radio communications where three stations are in communications with one another
    • C.Operation when the transmitting equipment is licensed to a person other than the control operator
    • D.Temporary authorization for an unlicensed person to transmit on the amateur bands for technical experiments
    Show answer & explanation
    Answer: A. A message from a control operator to another amateur station control operator on behalf of another person

    Per 47 CFR §97.3(a)(47): A message from a control operator to another amateur station control operator on behalf of another person.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F08 [§97.3(a)(47)]

  66. Question 66

    What type of amateur station simultaneously retransmits the signal of another amateur station on a different channel or channels?

    • A.Beacon station
    • B.Remote control station
    • C.Repeater station
    • D.Message forwarding station
    Show answer & explanation
    Answer: C. Repeater station

    Per 47 CFR §97.3(a)(40): Repeater station.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F09 [§97.3(a)(40)]

  67. Question 67

    Who is accountable if a repeater inadvertently retransmits communications that violate the FCC rules?

    • A.The control operator of the originating station
    • B.The control operator of the repeater
    • C.The owner of the repeater
    • D.Both the originating station and the repeater owner
    Show answer & explanation
    Answer: A. The control operator of the originating station

    Per 47 CFR §97.205(g): The control operator of the originating station.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F10 [§97.205(g)]

  68. Question 68

    Which of the following is a requirement for the issuance of a club station license grant?

    • A.The trustee must have an Amateur Extra Class operator license grant
    • B.The club must have at least four members
    • C.The club must be registered with the American Radio Relay League (ARRL)
    • D.All these choices are correct
    Show answer & explanation
    Answer: B. The club must have at least four members

    Per 47 CFR §97.5(b)(2): The club must have at least four members.

    Source: 2026-2030 Technician Class FCC Element 2 Question Pool and Syllabus — Subelement T1, Group T1F, Question T1F11 [§97.5(b)(2)]

Want all 409 questions?

OnAir includes every question with explanations and official-source citations, 120 spaced-repetition flashcards, and a full weighted practice exam — one-time unlock, $9.99, no subscription.

Start studying free

OnAir is an independent study aid based on the NCVEC 2026-2030 Technician Class question pool and 47 CFR Part 97. It is not affiliated with, endorsed by, or sponsored by the FCC, NCVEC, ARRL, or any government agency.